16+
Лайт-версия сайта

Григорій Борзенко Кіносценарії НОВОРІЧНІ фільми

Литература / Cценарии / Григорій Борзенко Кіносценарії НОВОРІЧНІ фільми
Просмотр работы:
21 июня ’2022   05:32
Просмотров: 3508

Григорій Борзенко Кіносценарії НОВОРІЧНІ фільми


Вірити у новорічне диво
Сценарій короткометражного фільму Автор сценарію – Григорій Борзенко
ЛОКАЦІЯ: 1. ІНТ. У приміщенні 2. НАТ. На вулицях міста, у парках, скверах, площах, біля входу до магазинів 3. Біля міської ялинки

У ГОЛОВНИХ РОЛЯХ (діти/підлітки):
- ІРА -
- ОЛЯ -
- ЗІНА -
- ТАНЯ -
- РИТА -
= ЮРА -
= КОЛЯ -

НАТ. На вулиці, у парках/скверах, площах
Звучить музика, чергуються фрагменти з довгою добіркою відеокадрів дій дітей, де вони роблять добрі справи.
Вигляд Юри, який подає продавцю овочів невеликі (легкі!) ящики із фруктами та овочами. Вона розлагоджує їх на столі. У результаті вона дякує хлопчику, простягає йому грошову купюру, займається своїми справами, а Юра йде, на ходу засовуючи гроші в кишеню.
Вид автомобіля на узбіччі, та Іри, яка протирає лобове скло авто, водій вийшов із салону, віддячив її грошима.
Вигляд Олі, яка допомагає нести сумки та пакети (пакети будуть об'ємні, але легкі, з бутафорією) бабці/жінці. У результаті вони підходять до зупинки громадського транспорту або до входу до будь-якої будівлі. Обидва втомлено опускають пакети на асфальт. Жінка киває на знак подяки, дістає грошову купюру, простягає її Олі.
Вигляд жінки та Зіни, які протирають шибки вікон магазину (будь-якого іншого приміщення на першому поверсі). Зіна втомлено витирає лоб зап'ястям руки. Жінка забирає в неї з рук ганчір'я, простягає їй гроші, дружньо кладе руку на плече, мовляв, відпочивай.
Вигляд дуже засмученої жінки, яка в паніці дуже швидко ходить парком навколо то однієї, то другої лавочки, нахилившись, оглядає все в траві, заглядає під лави. Видно, вона щось загубила і тепер шукає. Вигляд Тані, яка проходила повз, але, помітивши це, почала допомагати жінці, шукати пропажу. Незабаром дівчинка помічає гаманець, що лежить біля ніжки лавочки, піднімає його, простягає жінці. Та щиро радіє, відкриває гаманець, дістає грошову купюру, простягає Тані, дякує їй.
Вид автомобіля, який повільно рухається назад заднім ходом, а Рита стоїть ззаду осторонь, і, жестикулюючи руками, підказує водієві, мовляв, треба кермувати ліворуч або праворуч, щоб той правильно проїхав. Або: Вид автомобіля, який стоїть на парковці або просто на узбіччі, і Рита в цей час протирає ганчіркою його кузов. У результаті водійка, забрала ганчірку, схвально поплескала по плечу і вручила грошову купюру.
Увага! Це приблизний перелік того, які вчинки може робити кожен із акторів. Це, так би мовити, план. Але ви (самі ж актори або їхні батьки, режисер, оператор) можете придумати (залежно від локації та умов, де ви зніматимете) дії для кожного. Головний сенс того, що зніматиметься: діти намагаються якимось чином заробити гроші. Як? Давайте думати.

ІНТ. В приміщенні
Продовжує звучати музика. Крупним планом вид місця посередині столу, на який дитяча рука поклала грошову купюру.
Камера потроху «від'їжджає» назад, стає видно весь стіл та діти, які сидять навколо нього. Кожен не поспішаючи кладе на загальну купу зароблені ним гроші.
Музика стає тихіша, чути розмови дітей.
ІРА: Ану! Давайте подивимося, скільки сьогодні кожен з нас заробив грошенят.
ЮРА (бадьоро, грайливо): Найбільше я! Я завжди намагаюся більше грошей заробити!
ОЛЯ: Яка різниця, хто більше? Головне, що ми всі разом старалися.
ЗІНА: Вірно! І головне те, що всі ці гроші підуть на лікування нашого друга Колі! Юра! Підрахуй, скільки ми сьогодні грошей зібрали. Ти у нас у математиці геній! Ти наш касир.
Юрко посунув до себе стопку грошей, почав рахувати, а діти продовжили розмову.
ТАНЯ: А кому першому на думку прийшла ідея щодо цієї лікувальної і на подив цілющої таблетки?
РИТА: Це я побачила у телевізорі сюжет, як люди збирали гроші на укол хворій дівчинці. Мене вразило, що один укол коштує цілий мільйон грошей! Зате він одразу ж зцілює від тяжкої хвороби.
ІРА: А я, почувши цю історію від Рити, пошукала в інтернеті ліки, які могли б вилікувати хворобу нашого друга Колі. І знайшла інформацію про цю чудо-таблетку.
ОЛЯ: Хоча вона теж дуже дорога, і нам чимало довелося попрацювати, збираючи гроші і самим, і просячи про це через інтернет. Зате і в цьому випадку одна таблетка може одразу вилікувати нашого друга!
ЗІНА: От Коля зрадіє, коли ми прийдемо до нього з таким подарунком! Стривайте! Адже зовсім скоро Новий рік!
Всі переглянулися між собою, на обличчях багатьох почала виявлятися здогад і радість.
ТАНЯ (радісно): Точно! Класна ідея! Можна все це обставити так, начебто це новорічне виконання бажань! Адже Коля так мріє одужати.
РИТА: У мого старшого брата є костюм Діда Мороза. Хай його Юра одягне. І ми всі інсценуємо так, наче це Дід Мороз Колі зцілення приніс! Згоден, Юро?
Юрко підняв вгору вказівний палець, мовляв, не збивайте мене з думки, дорахував останні купюри, швидко схопив олівець, записав цифри на листку блокнота, посунув це все на центр столу, з полегшенням видихнув і підняв очі на друзів.
ЮРА: Тут навіть більше, ніж нам потрібно було назбирати на необхідну суму для купівлі пігулки! Сьогодні ж перерахуємо усі гроші фармацевтам! І вони нам пігулку надішлють. А ідея з Дідом Морозом – шикарна! Я згоден!
Звучить бадьора музика, Юра дістає пакет, у якому вже є кілька пачок грошей (бутафорні, організатори нададуть їх для зйомок), кладе туди інші грошики, щойно підраховані, хлопці піднімаються, радіють, прямують до виходу.

НАТ. Біля під'їзду багатоквартирного житлового будинку/у сквері
Вид лавки біля входу в багатоквартирний будинок (або у сквері), на ній сидить хлопчик, тепло одягнений і при цьому повністю загорнутий теплим пледом.
До нього підходять дівчата. Буквально підбігають до нього, сідають з обох боків, обступають довкола.
КОЛЯ (радісно): О! Дівчата! Привіт! Як я вам радий!
ВСІ (дружно, в один голос, передаючи один одного): Привіт!
ІРА: Як справи? Як здоров'я?!
КОЛЯ (втомленим, слабким голосом): Та ось… Упросив маму вивести мене на вулицю… Подихати свіжим повітрям. У квартирі так нудно і скучно...
ОЛЯ (бадьоро): Нічого! Скоро бігатимеш разом із нами! Веселиться і гратися!
КОЛЯ (грізно): Знущаєтесь? Куди мені… Хвороба не дає…
ЗІНА: А ти загадай бажання, щоб хвороба пішла геть! Раз і назавжди!
ТАНЯ: Зовсім скоро Новий рік! Виходить, що це буде новорічне бажання. А новорічні бажання обов'язково збуваються!
КОЛЯ (сумним голосом, недовірливо похитуючи головою): Якби… Я про це так мрію…
РИТА (бадьоро): Так у чому ж справа? Загадай бажання! Прямо зараз! Заплющ очі, і подумки загадай бажання! І не розплющуй очі до тих пір, поки не відчуєш, що бажання починає збуватися!
ВСІ (дружно): Закрий очі! Загадай бажання!
Коля посміхнувся, заплющив очі, закинув голову назад, і почав повільно ворушити губами, говорячи щось подумки самому собі.
Дівчата, бачачи це, почали мовчки й азартно махати руками комусь вдалечині.
Вигляд Юри в костюмі Діда Мороза, що виглядає з-за рогу будинку. Побачивши, що його звуть, він рішучим кроком попрямував до друзів.
Підійшовши близько, він став якраз перед Колею, і почав збиратися з думками, щоби звернувся до того.
Чергуються кадри з видами дівчаток, які мовчки гримасують, підбадьорюють Юрка, мовляв, давай, починай!
ЮРА (спеціально робить свій голос дорослим і серйозним, намагається по можливості говорити басом): Хто тут кликав Діда Мороза? Хто хотів, щоб я виконав його новорічне бажання?
Коля різко розплющив від несподіванки очі, здивовано дивиться на Діда Мороза.
ЮРА: А! Це той хлопчик, що просив виконати його бажання? Виконую! Я б не був Дідом Морозом, якби не виконував новорічні бажання дітей! Ось, хлопче! Візьми цю чарівну пігулку!
І Юра простягнув Колі пігулку.
Коля суто інстинктивно взяв простягнутий йому дар, але завмер у нерішучості, оторопіло дивлячись на Діда Мороза.
ІРА (підбадьорюючим голосом): Ух ти! Твоє бажання і справді починає збуватися! Чого ти зволікаєш? Проковтнути цю пігулку!
ОЛЯ: Якщо Дід Мороз тобі її приніс, то вона, напевно, і справді чарівна! Зцілить тебе!
КОЛЯ (невпевнено): Це, напевно, якийсь розіграш… Ви, мабуть, прикалюєтеся…
ЗІНА (обурено): Який розіграш?! Про що ти говориш! Ми самі балдіємо, що твоє бажання здійснюється! Ось, візьми! Ковтни пігулку та запий!
І Зіна простягла Колі маленьку пляшечку з водою.
ТАНЯ: Коля. Чому ти зволікаєш? Заради того, щоб одужати, треба вірити у все! Навіть у новорічне диво!
Коля глянув на Таню, кинув у відповідь, нерішуче посміхнувся, підніс пігулку до рота.
Увага! Коля може взагалі не ковтати пігулку! Піднести її до рота, відкрити рота. У наступному моменті глядач бачить великі обличчя дівчат, які дивляться на Колю, а в наступному кадрі вже сам Коля, який ковтає слину, імітуючи, що це він ковтає пігулку, і відразу підносить до губ пляшечку з водою. (Воду теж може не пити, але бажано для достовірності знятого).
Якщо батьки Колі не проти, то вони можуть принести з собою якусь нешкідливу пігулку з вітамінами, і він її може проковтнути, але це, повторюю, на розсуд батьків.
РИТА (радісно ляскаючи у долоні): Ура! Ти видужаєш! Ось побачиш! Я вірю і в Діда Мороза, і в новорічні дива!
ЮРА (басить голосом, каже поважно, по дорослому, намагається, щоб друг не впізнав його): Як можна не вірити у Діда Мороза і в новорічне диво?! Новорічні бажання обов'язково здійснюються! Ось побачиш! Ти завтра сам прийдеш, цілком здоровий, до міської новорічної ялинки! Де ти разом зі своїми друзями святкуватимеш Новий рік!
Дід Мороз повернувся, і гордовитою ходою пішов геть.
Коля збентеженим поглядом дивиться йому вслід.

НАТ. Біля міської ялинки
Вид на міську ялинку і площі навколо неї. (Можна зняти і не біля ялинки, а в іншому людом місці, на той випадок, якщо на момент зйомки ялинка ще не буде встановлена). Суєта, веселощі, святковий настрій у всіх. Звучить новорічна музика.
Вигляд наших друзів. Вони стоять далеко від ялинки, обличчя в них стурбовані, вони раз у раз вдивляються в далечінь, когось вичікуючи.
ІРА (з кислою міною на обличчі, розчарованим голосом): Так… Шкода… Якщо Колі досі немає, то таблетка, напевно, не допомогла…
ОЛЯ: Може, фармацевти нас обдурили? Ми їм так багато грошей перерахували. Ми так старилися, заробляючи їх… Щоб допомогти другу…
ЗІНА (радісно скидаючи голову): А он, здається, Коля йде! Так! Це він! Ура!
Діти кидаються йому назустріч.
Коля, побачивши їх, здалеку кричить:
КОЛЯ (кричить здалеку, голосно, бадьоро): Братці! Новорічне бажання збулося! Я здоровий! Ось! Подивіться!
І Коля почав присідати, танцювати «Гопак», або інший танець, або «Чечітку», або просто присідати і стрибати, показуючи тим самим своє молодецтво.
Друзі обступили його, почали вітатись, тиснути руку, плескати по плечу, радіти.
ТАНЯ: Ми такі раді, що ти видужав! Молодчина!
КОЛЯ: Це не я молодчина! Це Дід Мороз молодець, що здійснив моє новорічне бажання! Тепер я завжди віритиму в новорічне диво! Навіть коли виросту!
РИТА (радісно, хапає Колю за руку, тягне його та всіх інших до ялинки): Ось і чудово! Ми й так планували веселитися та радіти біля ялинки! Танцювати та хороводи водити! А з тобою це робитимемо ще веселіше!
Коля поспішив з Ритою та дітьми до ялинки, але по дорозі покосився на Юру.
КОЛЯ: До речі! У Діда Мороза голос був схожий на Юрин.
Вигляд Юри, який на мить задумався, що ж таке вигадати, щоб друг не здогадався, що в костюмі Діда Мороза був він.
ЮРА (бадьоро, веселим тоном, продовжуючи йти вперед, починаючи обганяти всіх інших): А до мене теж приходив Дід Мороз! Теж подарунки мені дарував! Дивіться! Он там, біля ялинки, теж Дід Мороз! Давайте попросимо його, щоб він нам якісь подарунки чи гостинці подарував!
Усі, побачивши Діда Мороза, поспішили до нього. (Це буде один із «кіношників», у тому самому костюмі, в якому раніше був і Юра. Або у іншому костюмі).
Починає звучати бадьора музика, діти підбігають до Діда Мороза, просять його подарувати подарунки, той киває у відповідь, дістає їх своєї торби гостинці, вручає кожному.
Діти виселятимуться, стрибають від радості, беруться за руки, починають водити хоровод.
Екран темніє, пішли титри.

Кількість діалогів кожного актора:
- ІРА - 1 2 3 4 5
- ОЛЯ - 1 2 3 4 5
- ЗІНА - 1 2 3 4 5
- ТАНЯ - 1 2 3 4 5
- РИТА - 1 2 3 4 5
+ Юра - 1 2 3 4 5
= КОЛЯ - 1 2 3 4 5 6 7

ЛОКАЦІЇ:
- 1. ІНТ. У приміщенні 2. НАТ. На вулицях міста, у парках, скверах, площах, біля входу до магазинів 3. Біля міської ялинки
РЕКВІЗИТИ:
- костюм Діда Мороза (якщо батьки Юри не дістануть такий, то організатори в будь-якому випадку привезуть свій костюм. Він хоч і для дорослого, але його можна «підкотити» та використовувати для дитини. Перевірено!), подарунки/гостинці дітям, новорічні головні убори (ковпаки Санта-Клауса) та інші новорічні вбрання для дітей.
ОДЯГ:
- Будь-яка! (Без рекламних написів!) Для зйомок на вулиці одягатися тепліше! Для зйомок біля ялинки бажаний: або бажаний новорічний костюм, або новорічні атрибути: червоний ковпак з білою кулькою на кінці на головах (для хлопчиків, хоч і для дівчаток теж доречно), або якийсь «віночок із сріблястих сніжинок» (для дівчаток) , і т.д.





Виконання новорічних бажань
Автор сценарію – Григорій Борзенко
ЛОКАЦІЯ: 1. ІНТ. У приміщенні 2. НАТ. На вулицях міста, у парках, скверах, площах, біля входу до магазинів

У ГОЛОВНИХ РОЛЯХ (діти/підлітки):
- ІРА -
- ОЛЯ -
- ЗІНА -
- ТАНЯ -
- РИТА -
= Юра -
= КОЛЯ -

В ЕПІЗОДАХ:
- ПЕРЕХОЖА-1, ПЕРЕХОЖА -2, ПЕРЕХОЖА-3 – всі ролі виконують батьки дітей-акторів

ІНТ. В приміщенні
Звучить музика, діти про щось жваво розмовляють між собою.
ЗІНА (мрійно): Скоро Новий рік! Моє улюблене свято! Цікаво, що мені батьки цього разу подарують «під ялинку».
ТАНЯ (оживившись, захоплено): Ой! І моє теж улюблене свято! Рік! Новий… Я теж люблю подарунки!
ЮРА (іронічно): Та хто ж їх не любить?! Подарунки усі люблять! І я теж… Коли тобі їх дарують…
РИТА: Ну… Коли дарують – то всі люблять! А ось самим дарувати? Слабо?! Повірте, коли ти комусь щось даруєш, то почуття навіть приємніше, ніж коли сама отримуєш подарунок.
Коля грав на смартфоні, але почувши ці слова, повільно підняв голову і здивовано глянув на Риту.
КОЛЯ (здивовано, зробивши великі очі): А що ж ми даруватимемо? У нас нічого немає... Крім шкільних книжок та зошитів.
РИТА: А ви забули, що у нашій компанії є дві маленькі чарівниці. Які мають магічний дар.
ЗІНА (оживившись): Точно! Дівчата! Адже не дарма вас називають «Маленькі феї»! Може, ви справді щось придумаєте?
ІРА: А нам і думати нема чого! Ми любимо застосовувати свій дар на добрі справи. Хоч зараз ходімо на вулицю та почнемо підходити до перехожих та пропонувати їм загадати новорічні бажання.
КОЛЯ (ще більше здивувавшись): А навіщо нам випадкові перехожі? Нам би насамперед хотілося б виконати бажання та подарувати подарунки своїм батькам.
ОЛЯ: Ти не правий! Не дарма кажуть, що якщо зробиш добро незнайомій людині, то це добро потім повернеться до тебе старицею.
ТАНЯ (радісно): Згодна з Олею! Золоті слова! Ходімо виконувати новорічні бажання перехожих! Мені теж хочеться відчути себе маленькою чарівницею!
ЮРА (піднімаючись): То чого ж ми сидимо?! Ходімо! Усі за мною!
Починає звучати бадьора музика, усі одягаються, поспішають до виходу, камера дивиться їм услід.

НАТ. На вулицях міста, у парках, скверах, площах, біля входу до магазинів
Продовжує звучати музика, глядач бачить міську метушню: перехожі поспішають у своїх справах, вдалині дорогою проїжджають автомобілі, птахи стрибають гілками та асфальтом.
Діти підходять до жінки, що йде тротуаром. Вони заходять наперед.
ІРА: Тітонька, привіт! Ми маленькі феї! Ми можемо виконати будь-яке ваше новорічне бажання. Загадуйте!
ТАНЯ (протягуючи жінці невеликий листочок/флаєр): Ось! Візьміть! Це запрошення на наш новорічний ранок. Приходьте!
Жінка суто інстинктивно взяла простягнутий їй флаєр, зупинилася і здивовано подивилася на Іру, а потім і на решту дітей.
ПЕРЕХОЖА-1 (скрушно похитуючи головою): Дітки! Милі! Які феї? Феї лише у казках бувають…
І вона неквапливо пішла далі.
Крупним планом здивований і засмучений обличчя Олі.
ОЛЯ (голосно, за жінкою): А ви все рано загадайте бажання. Ось побачите! Воно справдиться!
Жінка продовжує йти в далечінь.
ЗІНА (засмучено): Навіщо вона так сказала? Діти повинні вірити і в казки, і в Діда Мороза. Навіщо руйнувати їхній світ дитинства?
Потрібно зняти так, щоб Зіна це говорила, перебуваючи на передньому плані у кадрі. А на задньому щоб було видно, що Іра з Олею (і з частиною дітей) підходять уже до іншого перехожого.
ОЛЯ (звертаючись до перехожої, вручає їй флаєр): Тітонька! Добридень! Загадайте новорічне бажання! Ми його виконаємо! Ми – чарівниці. Маленькі феї.
Перехожа взяла флаєр, глянула на дітей, замислилась.
ПЕРЕХОЖА-2: У мене, як і у всіх, одне бажання. Щоб усім людям жилося щасливо. Щоб був мир у всьому світі. Усі були живі та здорові.
Жінка пішла далі.
ЮРА (їй слідом): Так це загальне бажання. А ви конкретне побажайте! Наприклад, якщо ви хочете подарувати своїм дітям новорічний подарунок, ну іграшкову машинку, наприклад, то так і побажайте!
РИТА (усміхнувшись): Ти, напевно, сам хочеш, щоб батьки тобі подарували машинку. Ось і іншим підказуєш…
Юра спочатку зніяковів, але потім трохи винувато покосився на Риту, трохи посміхнувся, мовчки хитнув головою і попрямував уперед.
Компанія дітей підходить до наступного перехожого.
ІРА (протягуючи флаєр): Якщо ви щось хочете подарувати своїм дітям, загадайте бажання, і ми зробимо так, що ваше бажання здійсниться.
Перехожа взяла флаєр, на радощах хотіла щось сказати, але потім осіклася, важко вдихнула.
ПЕКРЕХОЖА -3 (важко зітхаючи): Так… Моя дитина дуже хоче подаруночок під ялинку. Але... Вона таке бажає, що у мене на це грошей не вистачить...
РИТА (натхненно): А ви загадайте бажання! А потім подивитеся! Може, під ялинкою з'явиться саме той подарунок, який хоче ваша дитина!
ПЕРЕХОЖА-3 (похитавши головою): Ох, люба... Твої б слова та Богові у вуха... Дякую вам, діти. Добрі ви. Дай Боже вам здоров'я.
Перехожа пішла далі.
Увага! Не забувати при розмові КОЖНОМУ перехожому вручати флаєр-запрошення!
Вигляд Колі, який спочатку дивився їй услід, а потім повернувся до друзів і бадьоро емоційно і радісно вразив стиснутими кулаками.
КОЛЯ: А ви знаєте, мені сподобалося бути феєю! Ну… Це… Допомагати бажання виконувати. Давайте й надалі підходити до перехожих, пропонувати їм загадувати бажання, вручати запрошення на наш новорічний ранок.
Починає звучати бадьора музика, діти підходять, до перехожих, розмовляють із ними, вручають їм флаєра. Цього разу це можуть бути випадкові перехожі, до яких підходять діти і відразу ж кажуть, що вони знімаються у фільмі, та просять підіграти їм у даному епізоді, де вони просто роздають перехожим флаєра. Перехожі беруть із рук дітей флаєра (організатори їх приготують заздалегідь, це будуть просто барвисті флаєри із запрошенням на фестивалі, не на ранок), кивають у відповідь і йдуть далі у своїх справах. Розмов дітей у цей час не буде чути, звучатиме музика.
Діти! Хоча вам тут і не потрібно говорити якісь обов'язкові слова, все одно зіграє в цьому блоці добре! Не мовчіть! Ви повинні не просто щось говорити перехожим, а й говорити це емоційно, жестикулюючи, рухаючись і т.д. Епізод цей може бути як коротким, так і довгим, залежно від того, скільки оператор зніме хороших кадрів, гідних того, щоб включити їх у фільм.

ІНТ. У приміщенні (бажано, щоб у ній була ялинка)
Увага! Наявність у кімнаті ялинки бажана, але не обов'язково. За змістом ця кімната служитиме якимось холом, з якого всі потім підуть у зал, де і буде ялинка, де і відбудеться новорічний ранок.
Звучить новорічна музика. Вид дорослих та дітей. Знімаються і всі діти-актори, і їхні батьки (включаючи можливих бабусь та дідусів, якщо вони прийдуть на зйомку).
Хтось тільки прийшов і знімає із себе верхній одяг.
Хтось уже одягнений у святкове новорічне вбрання (костюм), стоїть перед дзеркалом, батьки дбайливо виправляють зачіски або самі костюми на своїх дітях.
Діти, своєю чергою, енергійно крутяться перед дзеркалом, оглядаючи себе з усіх боків, милуючись своєю красою. Вони веселі та задерикуваті, настрій у них святковий!
ІРА (гучно, урочисто): Увага! Скоро ми підемо до головної великої зали, де біля великої ялинки і відбудеться наш новорічний ранок!
ОЛЯ (таким же урочистим голосом): Тому приготуйтеся! Візьміть із собою подарунки! Як тільки ми дамо знак, одразу все підемо в зал.
Після цих слів дорослі вручають дітям подарунки.
Це важливий момент! Бажано, щоб не всі одразу вручили, щоб не розпорошувати емоції дітей! Вручення подарунків знімемо ПО ЧЕРЗІ! Кожен з батьків вручає своїй дитині подарунок, і цей момент знімемо крупним планом! ПЕРЕДНІМ планом! А на задньому плані при цьому всі інші займаються своїми справами, створюючи фон масовки.
Увага! Організатори візьмуть із собою кілька РЕКВІЗИТІВ, які будуть служити подарунками для дітей на час зйомки (великий м'який ведмідь, ляльки, ноут, перстень в красивому футлярі тощо) Але всі присутні (і в першу чергу діти! Батьки! Скажіть їм про це ! Щоб потім не було сліз!), ВСІ чітко повинні розуміти, що це – РЕКВІЗИТ, який потрібно повернути (залишити на місці) після зйомок. Так, організатори підготують дітям сюрпризи та новорічні сувеніри, але вони будуть вручені окремо після завершення зйомок.
Батьки можуть самі купити своїм дітям подарунки, і вручити їм якраз у цьому моменті! Це буде логічніше! Але це необов'язково. У такому разі ті, хто не зможе це зробити, має пояснити дітям, що це лише зйомка, а подарунок їм буде вручений на Новий рік, справді під ялинку.
Діти! Коли вам вручатимуть подарунок, пам'ятайте, що справа не лише у подарунку. Так, будь-яка дитина рада подарунку, і це чудово! Але не забувайте, що це ще й КІНО-ЗЙОМКА! Все це (абсолютно ВСЕ!) і задумано для того, щоб на екрані було видно крупним планом ваше обличчя, ваші емоції, як ви радієте! Нехай очі ваші світяться здивуванням і радістю, стрибайте, верещать від радості, плескайте в долоні або трясіть стиснутими кулачками! Все, що класно, все підходить! У фільмах усі люблять хепі-енд, коли все закінчується добре та всі щасливі! Давайте і ми знімемо хепі-енд!
Потім оператор зминає другу дитину, як їй вручають подарунок, як вона радіє. Потім третю. І так далі! ЗНЯТИ ВСІХ!
Якщо когось бентежитиме цей момент, або він не яскраво його зіграє, то можна скоротити час його «нагородження» до мінімуму. Але, гадаю, кожен не проти, щоб його радісне обличчя у фіналі фільму глядач бачив якнайдовше.
Батьки, бачачи радість і щастя в очах своїх дітей, почали підходити до Іри та Олі, дякувати їм.
ПЕРЕХОЖА-1: Дякую вам, дівчатка, що подарували моїй дитині щастя!
ПЕРЕХОЖА-2: Ви подарували радість не тільки моїй дитині, а й мені! Я щаслива більше за неї, спостерігаючи, яка вона щаслива.
Далі й діти можуть сказати по одній фразі. Говорити це вони можуть або Олі та Ірі, або один одному, або просто самим собі.
ЗІНА (емоційно): Клас! Я сьогодні така щаслива!
ТАНЯ: Я теж! І подарунки добрі, і настрій теж!
ЮРА: І я подарунок класний отримав! Саме те, що хотів!!!
ТАНЯ: А вірно ж ми казали, що коли робити добро іншим, то воно потім до тебе ж добром і повернеться.
РИТА: Ось і нам наше добро повернулося. Здорово! Я так щаслива…
КОЛЯ: І я теж… Мені сподобалося! І чарівною феєю бути, і самому подарунки отримувати.
Звучить бадьора музика, Оля та Іра звуть усіх у зал (не чути, що вони говорять, видно лише жестикуляцію їхніх губ та рук), всі прямують до дверей.
Екран темніє, пішли титри.

Кількість діалогів кожного актора:
- ІРА - 1 2 3 4
- ОЛЯ - 1 2 3 4
- ЗІНА - 1 2 3 4
- ТАНЯ - 1 2 3 4
- РИТА - 1 2 3 4
= Юра - 1 2 3 4
= КОЛЯ - 1 2 3 4

ЛОКАЦІЇ:
- 1. ІНТ. У приміщенні 2. НАТ. На вулицях міста, у парках, скверах, площах, біля входу до магазинів
РЕКВІЗИТИ:
- флаєри, подарунки дітям,
ОДЯГ:
- Будь-яка! (Без рекламних написів!) Для зйомок на вулиці одягатися тепліше! Для «Новорічного ранку» бажаний новорічний костюм!

УВАГА! Хоча у фільмі одні й ті самі діти грають і роль виконавців бажань, (підходячи на вулиці до перехожих, фактично до своїх батьків), і роль дітей, яких батьки нагороджують, але це не відіграє принципового значення! Так, на вулиці діти будуть у верхньому одязі та у шапочках, а у фінальній сцені в кімнаті у святковому вбранні, і цим відрізнятимуться. Але якщо вони й будуть впізнавані, то це не впливає на зміст фільму! Головне значення в іншому: даруйте добро! І добро ж вам повернеться!
УВАГА-2! У фінальній сцені діти не обов'язково мають бути у новорічних костюмах. Вони можуть бути одягнені у звичайний повсякденний (святковий) одяг. Але на користь справи буде, звичайно, краще, якщо на дітях будуть новорічні костюми. І дітям приємно, і «картинка» на екрані буде новорічною. Але, якщо хтось не зможе підготувати костюм, приходьте у звичайному одязі! Це не принципово! Головне, для сенсу фільму, щоб дітям було вручено подарунки (нехай і бутафорні). А в якому одязі вони при цьому будуть, це не так важливо.
БАТЬКИ! Якщо хтось вирішить приїжджати на зйомку зі своїм подарунком, повідомите організаторів заздалегідь!
МАМИ! Якщо хтось бажає зіграти ролі трьох «Перехожих», повідомте, будь ласка, про це організаторам заздалегідь!






Найзаповітніше новорічне бажання
Сценарій дитячого короткометражного фільму
Автор сценарію – Григорій Борзенко
ЛОКАЦІЯ: - 1. ІНТ. У парку/сквері 2. НАТ. Біля міської ялинки

У ГОЛОВНИХ РОЛЯХ (діти/підлітки):
- ІРА -
- ОЛЯ -
- ЗІНА -
- ТАНЯ -
- РИТА -
= ЮРА -
= КОЛЯ -

У ЕПІЗОДАХ:
- ЧЛОВІК -

НАТ. У парку/сквері
Звучить музика, вид міської суєти, пішоходи поспішають у своїх справах.
Група дітей йдуть парком, не поспішаючи оглядають усе навколо.
Вигляд чоловіка, який, проходячи повз лавку в парку, різко зупинився, взявся за серце, позадкував до лавки, сів на неї, відкинувся на спинку. Видно, що йому погано.
Перехожі продовжують поспішати у своїх справах, не зважаючи на нього.
Вигляд Іри, яка здалеку побачила це, і звернулася до своїх друзів.
ІРА (з тривогою в голосі): Хлопці! Дивіться! Он той дядько схопився за серце... Йому стало погано. А всі проходять і не допомагають йому. Давайте підійдемо і запитаємо, чи не потрібна допомога.
Діти поспішили до чоловіка, що сидить вдалині на лавці.
Підійшовши до чоловіка, Оля торкнулася його плеча.
ОЛЯ (схвильованим голосом): Дядечку! Вам погано? Вам допомогти?
Той спочатку не озивався, але потім скинув голову.
ЧОЛОВІК (слабким голосом, трохи розгублено оглядаючись на всі боки): Га? Що? Так… Щось мені не по собі стало…
ЗІНА: Може, швидку викликати?
ЧОЛОВІК: Ні. Мабуть, не треба... Уже й не знаю... Мені б пігулку під язик. Нітрогліцерину. І все минеться. Але я їх удома забув…
Розгублене обличчя Тані.
ТАНЯ: Як же бути? Може, перехожі мають? Давайте попитаємо,
РИТА: Точно! Давайте! (І вона кинулась до перехожих). Люди! У кого є пігулки ... (І вона осіклася, повернулася до лавочки): Як вони називаються? Я забула…
ЮРА: Не треба питати! Он я бачу аптеку! Зовсім недалеко! Зараз ми з Колькою швидко збігаємо та купимо!
КОЛЯ (рішуче): Так! Ходімо! Я знаю ці пігулки. Такі у мого діда є.
І хлопчаки не пішли, а буквально побігли, вибігли із кадру.
Дівчата сіли з обох боків чоловіка, обступили його.
ІРА: Потерпіть, будь ласка! Хлопці зараз принесуть ліки.
ЧОЛОВІК: Дякую вам, діти. Усі проходили повз, не звертали уваги, а ви… Хороші люди. Небайдужі!
ОЛЯ (здивовано): А хіба може бути інакше? Хіба можна проходити байдуже повз чуже лихо?!
ЧОЛОВІК: По всякому буває. І люди також різні. Деякі не тільки пройдуть повз тебе бездушно, а ще й норовлять болючіше зробити ближньому своєму. Саме тому мені й хочеться якось віддячити вам за вашу доброту.
ЗІНА: Не треба нам віддячувати! (Вона затнулась). Або як там правильно треба сказати? Ми це не за вдячність зробили. А за велінням серця.
Підбігли хлопчаки, дали чоловікові в руки пігулки.
КОЛЯ: Ось! Візьміть! Давайте я дістану вам одну.
ЧОЛОВІК: Дякую! Я сам! Я ось думаю, як вам віддячити за вашу доброту… (Він на мить задумався, потім стрепенувся). Придумав! Скоро Новий рік! Всі діти мріють про новорічні подарунки та виконання бажань. Так ось. Прошу вас усіх разом прийти 31 грудня до міської ялинки! Там, на ялинці, висітиме конверт, на якому будуть написані ваші імена! Беріть його! У ньому знайдете те, що дозволить виконати найзаповітніше бажання кожного з вас!
Мовчання. Діти з подивом дивляться на чоловіка.
ЮРА (невпевненим голосом): Дякую, звичайно. Але… Навіщо ви нас розігруєте? Новорічні бажання лише Дід Мороз виконує…
ТАНЯ (з докором у голосі): І до ялинки міської у цьому місті ми прийти не зможемо. Ми ж тут на екскурсії. Лише на один день приїхали. Ми з іншого міста.
ЧОЛОВІК: Я знаю. Я і є Дід Мороз. Я не тільки бажання виконую, але й думки вгадую. Все буде так, як я сказав. Тільки не загадує дурні бажання. У вас у кожного їх буде лише по одному. Тому можете не одразу їх загадувати, а залишити на найважливіший момент у вашому житті. Адже у кожного в житті бувають моменти, коли потрібна підтримка. Ви мене сьогодні підтримали у скрутну хвилину. Це так важливо, коли у скрутну хвилину хтось простягає руку допомоги. Я хочу відповісти вам тим самим.
Чоловік відправив пігулку собі в рот, полегшено зітхнув, і неквапливою ходою пішов геть.
Діти з подивом на обличчях дивляться йому услід.
РИТА (здивовано): Дивний він якийсь… Навіть не спитав з якого ми міста. Як же він знатиме, на яку міську ялинку, в якому місті, треба вішати той конверт… У якому здійснення бажань…
Великим планом обличчя Рити, яка дивиться услід чоловікові

НАТ. Площа навколо міської ялинки
Звучить новорічна музика, вид ялинки та людей, які гуляють біля ялинки, граються на атракціонах тощо.
Вигляд компанії знайомих нам дітей, які стоять далеко від ялинки та розмовляють між собою.
ЮРА (з нетерпінням у голосі): Чого ми так довго чекаємо?! Ходімо вже! Мені нестерпно глянути, чи є на ялинці той конверт, про який той дядько говорив.
РИТА (здивовано): Як це «ходімо»? Давайте Колю дочекаємось! І вже всі разом згодом підемо!
ІРА (з недовірою в голосі, недовірливо хитаючи головою): Не віриться мені, що ми знайдемо на ялинці цей конверт. Невже б той чоловік їхав з іншого міста, спеціально для того, щоб цей конверт повісити?
ОЛЯ: Так він же Дід Мороз! Він і за допомогою чаклунства може це зробити! На відстані!
ЗІНА: Молодий він для Діда Мороза… Хоча… Навіть молоді чоловіки одягають костюми Діда Мороза, щоб дарувати дітям подарунки. Давайте і ми в такий день будемо вірити в новорічне диво!
ТАНЯ: О! А ось і Коля! Вітання! Чого спізнюєшся?! Чого такий сумний у святковий день?
Вигляд у Колі дуже сумний.
КОЛЯ (сумним голосом, важко зітхаючи): Кому свято, а кому… У нашій родині зараз не до свята. (Махнув рукою). Ходімо до ялинки.
Діти поспішили до ялинки, почали ходити навколо неї, оглядати гілки та іграшки, що на них висіли.
Чергуються крупні плани облич дітей, які допитливо та з надією в очах оглядають гілки ялинки, та кадри з видами іграшок, що висять на гілках. Поки що жодного конверта там не видно.
Крупне обличчя Юра, він зробив великі очі.
ЮРА (гучно, кличе своїх друзів): Братці! Здається, це те, що ми шукаємо! Дивіться!
І Юрко показав пальцем на конверт, на якому були написані їхні імена.
Бажано, щоб конверт висів серед іграшок на гілках. Але ялинка точно буде огороджена красивою огорожею, на якій можна буде закріпити цей конверт.
Діти підходять, з подивом дивляться на знахідку, переглядаються між собою.
Іра простягає руку, дуже обережно бере конверт.
ІРА (захоплено): Оце так… Невже він і справді не обдурив нас?
Вона відкриває конверт, дістає з нього новорічні листівки, на кожній із яких написано ім'я кожного.
Іра роздає кожному листівкою з його ім'ям.
Усі відкривають листівки (вони подвійні), уважно читають те, що написано всередині.
ОЛЯ (не підводячи голови, продовжуючи розглядати напис усередині листівки): Так… Дійсно… Написано, що кожен може загадати один раз найголовніше бажання у своєму житті…
ЗІНА (захопленим голосом): Оце так! Я прибіжу своє бажання на потім!
КОЛЯ: А мені на потім не можна. Мені зараз треба! Щойно зателефонували, і сказали, що якщо ми не повернемо кредит, то у нас заберуть квартиру... А де ми такі великі гроші візьмемо? Тато й так втратив роботу... Ходить чорніший за хмару...
Коля відкинув голову до неба, почав ворушити губами, подумки загадувати бажання. Усі дивляться на нього.
Рита дочекалася, коли Коля закінчить, потім подивилася і на нього, і на всіх друзів.
РИТА: Співчуваємо тобі, Колю… Правильно ти зробив, що загадав таке бажання. Водночас і ми подивимося. Чи виконуються ці бажання. Чи не обдурив нас наш таємничий Дід Мороз.
Кілька секунд діти стоять у нерішучості та очікуванні.
Раптом у Колі задзвонив телефон.
Крупне обличчя Колі, на якому переляк.
Він підносить слухавку до вуха, слухає.
Раптом Коля робить великі очі і відкриває рот від подиву. Видно, що його вразила якась звістка. Він відсунув від вуха слухавку, стоїть, скам'янівши, не знаючи, що сказати.
ТАНЯ (схвильовано): Що сталося? (І бачачи, що він не реагує, вона взяла з його рук телефон, піднесла до свого вуха, послухала, очманіла, опустила руку, і з виглядом глибокого потрясіння подивилася на друзів). Дзвонить радісний тато Колі, і верещить від радості, повідомляючи, що хтось повністю погасив його кредит! А йому самому прийшло запрошення на високооплачувану роботу!
На мить усі стоять здивовані, вражені такою звісткою, а потім усі (і Коля теж), починають радіти, стрибати від надлишку емоцій, пританцьовувати, плескати один одного по плечах.
Зрештою, всі беруться за руки і починають кружляти в хороводі.
Екран темніє, пішли титри.

Кількість діалогів кожного актора:
- ІРА - 1 2 3 4
- ОЛЯ - 1 2 3 4
- ЗІНА - 1 2 3 4
- ТАНЯ - 1 2 3 4
- РИТА - 1 2 3 4
= Юра - 1 2 3 4
= КОЛЯ - 1 2 3 4

ЛОКАЦІЇ:
- 1. ІНТ. У парку/сквері 2. НАТ. Біля міської ялинки
РЕКВІЗИТИ:
- конверт, листівки, таблетки,
ОДЯГ:
- Будь-яка! (Без рекламних написів!) Для зйомок на вулиці одягатися тепліше!








Голосование:

Суммарный балл: 0
Проголосовало пользователей: 0

Балл суточного голосования: 0
Проголосовало пользователей: 0

Голосовать могут только зарегистрированные пользователи

Вас также могут заинтересовать работы:



Отзывы:



Нет отзывов

Оставлять отзывы могут только зарегистрированные пользователи


© 2009 - 2024 www.neizvestniy-geniy.ru         Карта сайта

Яндекс.Метрика
Реклама на нашем сайте

Мы в соц. сетях —  ВКонтакте Одноклассники Livejournal

Разработка web-сайта — Веб-студия BondSoft